SUOMI vs. SAKSA vol.4 - kirpparit

Suomessa (ainakin pääkaupunkiseudulta) kirpputoreja löytyy lähes joka kaupunginosasta se yksi ellei useampikin. On perinteisiä kirpputoreja, joissa itse paikan päällä myydään, itsepalvelukirpputoreja, UFFia ynnä muita vastaavia. Lisäksi netti on pullollaan kirppareita, joissa kauppa käy, kuten esimerkiksi facebook, tori.fi ja huutonetti. Ihmiset laittavat euron kupposta ja rättiä myyntiin, ja lähes aina löytyy joku ostaja. Myös arvokkaammatkin tuotteet myydään käsistä. Ennen Saksaan muuttoamme myin lähes puolet omaisuudestamme Fb-kirppareilla ja Tori.fi:ssä. Mutta miten on kirpputorien laita Saksassa? Tässä blogipostauksessa pohdin kirpputorien eroja. 


Tämä Zweimalschön vastaa Suomen UFFia. Tuotto menee humanitaariseen apuun.


Niin, että mikä kirpputori? Koska itselläni näitä ei ole täällä tullut paljon vastaan, niin googlettelin kirpputoreja ja secondhand shoppeja Saksassa. Lista oli olematon. Näistäkin osa ei edes ollut kirppareita vaan aivan jotain muuta. Toki kaikki kirpparit ei välttämättä ole edes ilmoitettu netissä. Täällä Braunschweigin alueella kierreltyäni olen törmännyt muutamaan secondhand shoppiin. Yksi myy käytettyjä merkkilaukkuja, muut vaatteita ja sekalaista tavaraa. Lisäksi löytyy kaksi kirpparia, jotka vastaavat Hietsun kirpputoria Helsingissä, missä myyjät vuokraavat myyntipöydän päivän ajaksi. Nämä ovat kuitenkin vain harvoina päivinä järjestetty. Itsepalvelukirpputoreja täällä ei taideta tuntea ollenkaan. Internetistä löytyy Ebayn lisäksi Facebookin kirppariryhmiä pilvin pimein, mutta tuntuu ettei siellä tavara liiku.

Netissä myynnissä olevat vaatteet ja tavarat ovat mielestäni aivan ylihinnoiteltuja. Esimerkkinä tästä naarmuuntunut Ikean Kallax hylly, jota joku myi 50 eurolla, kun uuden saa 60 eurolla. Tässä saatta kuitenkin olla takana se, että jätetään tinkimisvaraa. Itse en osaa tinkiä, joten säpsähdän tuollasia pyyntöjä. Myös nämä muutamat second hand- liikkeet myyvät yllättävän kalliilla. Haluanko maksaa esim. käytetystä haalistuneesta H&M hameesta 6-8 euroa? No, en! Toisaaltaan ostajat odottavat saavansa uudenveroista tavaraa lähes ilmaiseksi.


By Netta on secondhand shop, jossa on myynnissä käytettyjä vaatteita ja asusteita.

Facebookin kirppissivujen ilmoituksissa on harvoin mitään kommentteja. Eli täällä ei harrasteta "av", "jono", "yv" tyyppistä kommentointia kuten Suomen fb-kirppiksillä. Itse en ole vielä mitään kiinnostavaa tai tarpeellista näiltä sivuilta löytänyt, mutta olen yrittänyt myydä, jolloin joka kerralla minua on lähestytty suoraan yksityisviestillä. Muutaman kerran on jopa kauppakin käynyt. Paljon on ollut kiinnostuneita, mutta jostain kumman syystä suurimmalla osalla hajoaa autot, sairastutaan, tai eläin on jouduttu viedä lääkäriin ja sen vuoksi jouduttu vararikkoon. Nämä siis siinä vaiheessa, kun tavara pitäisi tulla hakemaan. Huvittavaa, mutta hyvin turhauttavaa.

Itse en vaan tykkää ajatuksesta, että ostetaan tavaraa ja heitetään roskiin, kun ei enää tarvita. Tämmöinen tuhlauskulttuuri kuormittaa vaan tätä pyöreää planettaa, jossa asustamme. Kuten sanotaan "Toisen roska on toisen aarre". Tämän vuoksi edelleen yritän kierrättää tavaraa eteenpäin. Jos ei mene kaupaksi, niin sitten mielummin lahjoitan, kun heitän roskikseen poltettavaksi.




Mitä mieltä olette tavaroiden ja vaatteiden kierrättämisestä? Tai onko muualla Saksassa asuvilla muunlaisia kokemuksia kirpputoreista? Kommentoi alle!


Jos haluat lukea lisää vertailuja Suomen ja Saksan eroista, niin alla olevista linkeistä pääset suoraan blogipostauksiin.

  




Liity sähköpostilistalle niin saat uusimman blogipostauksen suoraan sähköpostiisi!

SEURA SÄHKÖPOSTITSE



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti