KARNEVAALIT

Saksassa juhlitaan Suomen laskiaisaikaan karnevaaleja. Pohjoisemmassa Saksaa sitä kutsutaan nimeltä Fasching tai Karneval, etelässä Fastnacht tai svaabilaisittain Fasnet. Tässä kerron nyt pintaraapaisuna näistä karnevaaleista. En toimi minään asiantuntijana tai tietopankkina vaan kerron lähinnä omien kokemusteni kautta. Jos haluat perehtyä tarkemmin, niin täältä tai täältä löytyy hieman taustoja. Ja jos kiinnostaa vielä enemmän, niin googlettamallahan löytyy paljon muutakin. ;)




Itselläni on aiemmin kokemusta vain Etelä-Saksan karnevaalijuhlinnasta, jossa juhlinta alkoi jo alkuvuodesta erilaisten Narrentreffenien merkeissä. Nämä ovat niin sanottuja narrien tapaamisia, joissa eri kaupunkien ja kylien narrit, noidat ja paholaiset tapaavat kulkueen merkeissä. Näiden edellämainittujen asut ovat käsintehtyjä ja todella kalliita, jopa tuhansien eurojen arvoisia. Maskit ovat puusta veistettyjä ja jokainen uniikki kappale. 
Itse karnevaaliviikko onkin sitten yhtä isoa juhlaa, joka alkaa torstaina (Schmotziger) ja päättyy laskiaistiistain vaihtuessa keskiviikkoon (Aschermittwoch). Laskiaissunnuntaista tiistaihin on isot kulkueet, joissa nämä narrit, noidat tai paholaiset kulkevat omissa kaupungeissaan tai kylissään marssimusiikin tahdissa. Narrit usein jakavat kulkueiden katsojille herkkuja sekä snapseja. Heidän tervehdyshuuto esim. Rottweilissa (, josta mieheni on kotoisin) on "Huhuhu!". Noidat ja paholaiset tekevät yleensä jäynää. Alla muutama Rottweilin hahmo. Kuvat ovat vuodelta 2004. Tästä youtube-linkistä pääsee myös kurkistamaan Rottweilin kulkueeseen.

Tässä mieheni ja sisarensa ovat Rottweilin narriasuissa 'Biß' ja 'Federahannes'.

Rottweilin sunnuntaikulkue, jossa mukana myös klovneja 'Bajass'. Pitkä mies on 'Lange Ma'.

'Federahannes'

Meidän esikoinen noin puolivuotiaana menossa isänsä mukana kulkueeseen 'Bajass' asussa.




Täällä Braunschweigissa ei ollut mielestäni niin näkyvää juhlintaa kuin etelässä, vaikka Braunschweigin kulkue on Pohjois-Saksan suurimpia. Täällä karnevaaliviikko alkoi myös torstaina (Altweiberfasching). Tämä on joku keskiajalta lähtöinen perinne, jossa naiset ottavat vallan päiväksi. Täällä perinteisesti klo 11:11 naiskarnevalistit ryntäävät kaupungintaloon, tervehtivät kaupunginjohtajaa ja leikkaavat häneltä kravaatin. Täällä tervehdyskutsu raikaa "Brunswiek, helau!". Toisin kuin etelässä, täällä ei ollut vielä kova juhlinta päällä torstaista lähtien. Mutta viikonloppuna illemmalla tuli kyllä muutama juhlija naamiaisasuissa vastaan, joten oletan, että jonkinlaisia teemajuhlia kaupungin klubeilla sentään oli. 
Sunnuntaina oli tämä suuri karnevaalikulkue Schoduvel (paholaisen häätö), joka kuvattiin myös televisioon. 6km reitti kiersi keskustan ja kesti kokonaisuudessaan lähes 5 tuntia.  Kulkueessa osallistujia oli noin 4000 ja eri teemoilla varustettuja vaunuja 130. Kulkue päättyi Stadthallelle (kaupungin yksi tapahtumataloista), jossa oli loppubileet ja valittiin kulkueen teemakilpailun voittajat eri kategorioissa.


Braunschweigin leijona






Tämä oli ehdottomasti lempparini. 



Useat sunnuntain kulkueen katsojistakin olivat pukeutuneet asuihin. Me emme itse pukeutuneet pienimpiä lukuunottamatta. Ehkä ensi vuonna sitten. :D Lapsilla oli pussukat mukana, johon he keräsivät karkkeja.
Kulkuereitin alkupää oli ihan meidän kodin nurkilla, joten menimme ystäväperheemme kanssa seuraamaan kulkuetta sieltä. 




Meidän nuorin oli ulkona ballerina-nalle.

Seurassamme oli myös ihana pikku kimalainen.

Karnevalistit heittivät karkkeja katsojille.
..ja lapset noukkivat niitä maasta.


Kylmä ja kostea ilma sai meidät kuitenkin jo parin tunnin päästä takaisin sisään kuuman juoman ääreen, ja juhlistimme karnevaalia yhdessä munkkien ja donitsien kera. 

Keskimmäisen tytön herkkusaalis.

Karnevaaliaikaan on tapana herkutella munkeilla ja donitseilla.

Meidän nuorimman päiväkodissaa juhlittiin karnevaalia maanantaina. Isompien lasten koulussa ei juhlittu ollenkaan, mutta maanantai (Rosenmontag) oli kevyempi päivä, jolloin koululaiset kävivät luokan kanssa elokuvissa tai teki muuta kivaa yhdessä.

Kotona ja päiväkodin karnevaalijuhlissa pikku neiti pukeutui yksisarviseksi.



Tällaisia pikku leivonnaisia lähti päiväkodin nyyttäripöytään.


✳ ✳ ✳ ✳ ✳ ✳ ✳ ✳ ✳ ✳ ✳ ✳


Liity sähköpostilistalle niin saat uusimman blogipostauksen suoraan sähköpostiisi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti