SAKSAAN MUUTTO

Vuosi sitten kesällä tuli perheellemme 10 vuotta täyteen Suomessa asumista. Tällöin alkoi myös kaiverella enemmän ja enemmän ajatus siitä, että olisiko aika vaihtaa maisemaa, nimittäin Saksaan. Mutta miksi jättää tuttu ja turvallinen ympäristö, sukulaiset ja ystävät sekä vakituiset työpaikat? Meillähän oli kaikki hyvin Suomessa, ihanassa Helsingin Kampissa. Mutta Saksa on lasten toinen kotimaa. Vanhin tyttö puhui saksaa pärjätäkseen perus arkisissa tilanteissa, mutta keskimmäinen ei juuri yhtään ja nuorin lopetti puhumasta edellämainittua kieltä mentyään päiväkotiin. Nykypäivänä kielitaito on hyvin tärkeä taito ja parhaiten sen oppii käytännössä. Halusimme myös, että lapset oppivat tuntemaan myös toisen kotimaansa kulttuuria. Vaikka voisi luulla, että Suomi ja Saksa ovat hyvin samanlaisia ilman suuria kulttuurieroja, niin elämäntavoissa on kuitenkin paljon eroavuuksia. Tässä blogipostauksessa kerron, miten meidän muutto Saksaan tapahtui.

MUUTTOSUUNNITELMAT JA -ALKUJÄRJESTELYT
Otimme asian puheeksi lasten kanssa eräänä iltana, ja kysyimme heidän mielipidettään Saksaan muutosta. Kaikki olivat innoissaan. Vanhin todella innoissaan hihkui, että vihdoin muuttaisimme Saksaan. Nuoremmatkin olivat hyvin innoissaan, mutta keskimmäinen hieman jännittyneenä ja nuorin ei tietysti vielä voinut täysin käsittää asiaa. Mutta kukaan ei vastustellut ideaa, ja meidän perheen tapaisesti innostuessamme jostakin rupesimme heti tuumasta toimeen.
 
 
Mietimme ensin mihin päin Saksaa muuttaisimme. Etelä-Saksa hurjine murteineen ei tullut kuuloonkaan, koska halusimmehan lasten oppivan saksankielen eikä mitä kummallisempia murteita. Mies on Baden-Württembergin alueelta kotoisin, ja voin kertoa, että siellä puhuttu schwaben murre on kaukana kirjakielestä (hochdeutsch). No missä puhutaan mahdollisimman selkeää saksankieltä? Braunschweig, ihana noin Helsingin kokoinen kaupunki lähellä Hannoveria. Emme haluneet miljoonakaupunkiin, mutta ei myöskään pikku kylään, joten Braunschweig oli juuri sopiva. Olen käynyt kyseisessä kaupungissa muutamaan otteeseen jo ennestäänkin, ja se vaikutti mukavalta. Lisäksi siellä asustaa ystäväperheemme, joten jokin tuttukin löytyy. 
 
Braunschweig sijaitsee Saksan Ala-Saksissa (Niedersachsen)
 
Siitä alkoikin sitten tiedonhaku. Miten lasten koulunkäynti- ja päiväkotiasiat? Meille töitä ja asunto? Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon muuttaessa ulkomaille kuten muuttokuorma ja kaikki paperin pyöritys ennen muuttoa ja sen jälkeen. Jo pitkin syksyä katseltiin, millaisia asuntoja ja mitä alamme töitä on tarjolla. Muutto ulkomaille ei ole halpaa, joten aloin heti alkusyksystä laittaa rahaa sivuun.
Keväällä aloimme sitten tosissaan hakea töitä. Ensin miehelleni, koska hänellä oli vanhustenhoitajan pätevyys Saksassa. Minun kohdalla tulisi ensin käännättää kaiken maailman todistukset ja hakea pätevyyttä myös Saksaan.  Muutaman hakemuksen jälkeen kaksi paikkaa ottivat yhteyttä. Toinen tarjosi haastatteluaikaa ja toinen oli todella kiinnostunut, että haastatteli samantein puhelimessa. Tämän puhelun aikana kyselivät vielä minunkin ammattia ja sen kuullessaan kysyivät heti olisinko myös kiinnostunut työskentelemään heillä. Aluksi voisin työskennellä hoitoapulaisena kunnes paperit saataisiin kuntoon. Puhelusta siis poikesi meille molemmille työpaikat ja sovimme tapaamisen työpaikalle.
Maaliskuussa otimme mieheni kanssa miniloman Braunschweigiin, jolloin kävimme tulevalla työpaikallamme sopimassa käytännönasioista sekä allekirjoittamassa työsopimukset. Kyseisellä reissulla tutustuimme myös tarkemmin ympäristöön ja toivoimme, että pääsisimme mahdollisimman moneen asuntonäyttöön. Muutamassa näytössä käytiin, mutta asuntoa ei irronnut, joten etsiminen jatkui vielä palattuamme Suomeen. 
Turistikuvaa minusta Löwenwallilla.

Mieheni hotellilla odottelemassa minua.
 
Kevään aikana aloimme karsia kalusteita, tavaroita ja vaatteita myymällä ja lahjoittamalla. Päätimme ettei aiota ottaa mitään monen tuhannen euron konttikuljetusta Saksaan ja makseta vielä siihen päälle meidän lentoja. Ostaisimme sitten Saksasta uudet kalusteet ynnä muut tarpeelliset. Kun lopulta asunto löytyi, niin varasimme pakettiauton (15m3), johon kaikki mukaan lähtevä omaisuutemme piti mahtua. 
 



Teippasimme olkkarin lattiaan pakun tavaratilan kokoinen alue, jolla varmistettiin kaiken mahtuvan mukaan.

MUUTTO
Muutto tapahtui lopulta niin, että mieheni ja yksi tytöistä ajoi veljeni kanssa pakulla tavaroineen Saksaan. Meren yli he menivät Finnlinesin laivalla. Minä lensin sitten perässä kahden muun tytön ja äitini kanssa. Muuttoapunamme oli siis veljeni, joka ajoi muuttokuorman Saksaan ja pakun takaisin Suomeen sekä äitini, joka tuli auttamaan lasten kanssa ja tavaroiden purkaamisessa uudessa kodissa. Tämä kaikki maksoi yhteensä vain noin 2200€. Se on todella vähän, kun tähän kaikkeen sisältyi pakettiauton vuokra 5vrk, laivamatkat hytteineen ja ruokineen sekä lennot kolmelle yhteen suuntaan ja yhdelle meno-paluuna.  Suosittelen siis miettimään tarkkaan, mitä kaikkea haluaa ottaa mukaan, kun muuttaa ulkomaille ja miten aikoo kuljettaa sen kaiken ilman, että joutuu maksamaan maltaita.
Tämä meidän Saksaan muutto toteutui alkupohdinnoista ja päätöksenteosta alle vuoteen. Jos jokin asia jäi mietityttämään tai kaipaatte enemmän tietoa, niin rohkeasti kommentoimaan ja kysymään. Meidän asunnonhakuprosessista löytyy oma postaus täältä. Toisin kuin kuvittelimme, se olikin hyvin haasteellista, joten juttua riittää ihan omaksi postaukseksi.
Auf Wiedersehen!
 



 Lisää itsesi sähköpostilistalle, niin saat ilmoituksen uusista postauksista.
SEURAA SÄHKÖPOSTITSE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti